Önce kodlamanın ne olduğunu açıklayalım. Kodlama, İngilizce "coding" kelimesinin Türkçe karşılığıdır. Bilgisayar, tablet veya akıllı telefon uygulamalarının hepsi kodlama yoluyla yapılmıştır. Kodlama, kodlardan oluşur. Kodlamanın karşılığı karşındaki makinanın anlayabileceği dille ifade etme şeklidir. Ben eğer makinanın anlayacağı dille ifade etmezsem karşımdaki makina benim ona ne söylemek istediğimi anlamaz.
Kodlama öğrenimi, yeni bir dil öğrenmeye benzer. Birçok yabancı dil olduğu gibi birçok kodlama dili vardır. Her kodlama dili belirli bir uygulama türünü geliştirmek üzerine yaratılmıştır. Aslında kodlama dilleri de birer uygulamadır. Bilgisayar, tablet veya akıllı telefon dili makina dilidir. Fakat makina diliyle kod yazmak imkansızdır. Kodlama dilleri, bu sebeple makina dillerine dönüştüren derleyici görevi görürler.
Kodlama dillerini öğrenirken 2 şeyi öğrenmek gerekir. 1.si algoritma, 2.si syntax.
Algoritma, uygulamamızın amacına dönük neyi nasıl yapabileceğimizi genel hatlarda tasarladığımız bir ön aşamadır. Kodlamanın en önemli kısmıdır. Çünkü algoritma hazırlamak sanıldığı gibi kolay değildir. Burada kişinin zeka seviyesi ve yapacağı uygulamaya ne kadar zaman ayırdığı önemlidir. Tabii öncelikle bilgi şarttır.
Syntax, kodlama dilinin yazım şeklidir. Her kodlama dilinde farklılık gösterir. Syntax öğrenmek algoritması iyi olan birisi için hiç de zor değildir. Sadece nasıl yazıldığını öğrenmek yeterlidir.
Bir tane kodlama dilini iyi bir şekilde öğrenen birisi diğer kodlama dillerini çok rahat öğrenebilir.
2 tür kodlama yöntemi vardır.
1. Blok tabanlı kodlama: Puzzle gibi parçalarla birleştirilerek yapılır. Küçük yaş grubu çocuklara ve hiç kodlama bilmeyen kişilere kodlama öğretmek için idealdir.
2. Nesne tabanlı kodlama: Bu kodlama yönteminde yazarak kodlama yapılır. Yazarken bazen en ufak yazım hatası kişinin sıkılmasına sebep olur. Çocukların kodlamadan soğumaması için öncelikle blok tabanlı kodlama yöntemiyle kodlama öğrenmesi daha doğrudur.
Kodlama öğrenimi tek başına sıkıcı bir uğraştır. Çünkü sürekli kafa yormak gerekir ve sonuca ulaşmak zaman alır. Bazen sonuca ulaşmak günlerini, haftalarını alabilir. Bu da günümüz çocukları için kodlamadan soğumalarına sebep olur. Bu sebeple çocuklara robotlarla kodlama öğretilir. Hem eğlenirler hem de öğrenirler. Ayrıca tasarım yapmayı öğrenirler. Ve elektrik-elektronik öğrenirler. Zaten robotik kodlama eğitiminde çoklu zeka kuramı esastır. Çocuk böylece kendi adına farkındalık geliştirir. Neyi yapıp neyi yapamayacağına, potansiyelinin farkına varır. Çok önemli bir meziyettir kişinin kendini bilmesi. Bu sayede ebeveynlerin baskısı olmadan kendi başına istediği alana yönlenebilirler.
#elektromaker, #çorlukodlama, #robotikkodlama, #kodlama, #çokluzeka #bloktabanlıkodlama, #nesnetabanlıkodlama
Comentários