Kodlama, bilgisayar programlama ile aynı anlamda kullanılır. Günümüzde kodlama kelimesi daha yaygınlaşmıştır. Bilgisayar programlamayı günümüzde bilgisayar programcıları ve bilgisayar mühendisleri yapar.
2 çeşit kodlama dili vardır:
1. Blok Tabanlı Kodlama,
2. Nesne Tabanlı Kodlama.

Kodlamayı 5 yaşındaki çocuğun dahi anlayıp yapabileceği seviyeye indirgeyebilmek blok tabanlı kodlama ile mümkün hale gelmiştir. Blok tabanlı kodlama aynı puzzle gibidir. Puzzle'ın parçalarını doğru yerleştirirsen kodlaman da doğru olur. Doğru yerleştirebilmek için ne yapacağını baştan bilmek gerekir. Bu hayatta koymuş olduğun kısa ve uzun vadeli hedeflere benzer. Hedefini belirledikten sonra hedefe nasıl ulaşabileceğini belirleyecek doğru parçaları belirlemen gerekir. Bunun için öncelikli olarak genel kodlama bilgisine ihtiyaç vardır.
Tüm kodlama dillerinde belirli genel konu başlıkları vardır. Bunlar İngilizce olarak ifade edilir. Zaten kodlama dili de aslında İngilizce'dir. İngilizce bir kelimenin tam karşılığını ifade eden Türkçe kelime bulmak çok zordur. Kodlamada kullanılan temel ifadeler. 1. Coding Basics(temel kodlama), 2. Sequences(diziler), 3. Loops(döngüler), 4. Variables(değişkenler), 5. Functions(fonksiyonlar), 6. Events(koşullar), 7. Operators(işlemsel operatörler).
Bu kavramları bir çocuk en iyi uygulayarak öğrenebilir. Bu sebeple kodlamanın en güzel öğrenme yöntemi yaparak öğrenmedir.
Kodlama bireysel bir eylemdir. Başarılı olmak için bol bol kod yazmak gerekir. Bunu da bir insan tek başına yapabilir. Eğer büyük bir sistemin kodlarını yazacaksak bunun için ekip çalışması gerekir. Bunun için sistemin her bölümünü farklı bir kişi yazabilir.
Kodlamaya yeni başlayanlar mutlaka temel kodlama bilgisini almalıdır.
Kodlamaya blok tabanlı kodlamayla başlamak çocukların kodlamada en önemli kısım olan algoritmik düşünme şeklini öğrenmesini kolaylaştırır.
Nesne tabanlı kodlamada syntax da bilmek gerekir. Syntax, kodların yazım şeklidir. Blok tabanlı kodlamada sürükle bırak olduğu için syntax yoktur. Fakat nesne tabanlı kodlamada syntax olduğu için hem algoritmayı hem de syntax'ı öğrenmek özellikle küçük yaştaki çocuklar için oldukça sıkıcı olur.
Kullanılan Kodlama Dilleri:
1. Blok tabanlı kodlama dilleri: Scratch, mBlock, code.org, çeşitli robot kitlerinin kendine ait blok tabanlı kodlama dilleri.
2. Nesne tabanlı kodlama dilleri: Python, C++, Java, C#, PHP, Visual Basic, HTML,vs...

Arduino kartın kendi kodlama dili olan arduino ide aslında derleme programıdır. C++ kodlama dilinin komutlarını kullanır, ayrıca kendine özgü bazı komutlar mevcuttur.

Raspberry Pi bilgisayarlarda robotik kodlama öğrenebilmek için Python kodlama dili kullanılır.

Micro:Bit kodlama kartları çocuklara Python ve Java kodlama diliyle robotik kodlama tasarımları yapmaya imkan sağlar.
Robotik Kodlama'da en çok ihtiyaç duyulan Python ve C++'dır. Kodlamaya yeni başlayanlar için Python daha uygundur.
Kodlamanın en önemli kısmı algoritmadır. Küçük yaşta öğrenilmesinin en büyük kazancı da algoritmik düşünebilme yeteneğidir. Küçük yaşta bu yeteneği kazanan bir çocuk ileriki yaşlarında daha doğru kararlar alır ve daha başarılı olur.

Algoritma, neyi ne zaman yapacağımızı gösteren yönergelerdir. Güzel yemek yapmak da iyi bir algoritmayı gerektirir, iyi bir kodlama yapabilmek de iyi bir algoritmayı gerektirir. Bu şu anlama gelir: Neyi ne zaman yapacağını bilirsen hem güzel yemek yapabilirsin(yemeğin tuzunu, yağını ne kadar koyacaksın, ocağın altını ne kadar açacaksın, malzemeleri ne kadar koyacaksın, vs) hem de iyi bir kodlama yapabilirsin(hangi komutu nereye koymalıyım).

Algoritma genelde şematik olarak gösterilir. Karmaşık bilgisayar programlarında önce sistemin algoritması hazırlanır, daha sonra kod yazmaya geçilir. Bu sayede programlamayı takip etmek kolaylaşır.
Algoritma, çocuklara sorgulamayı öğretir. Sorgulayan beyinler hiçbir zaman yorulmaz ve daha da gelişir. Algoritmik düşünme satranç oynamaya benzer. Satrançtan farkı daha gerçek olmasıdır. Satranç sadece bir oyundur sonuçta.

Doğru kod yazmak o kadar önemlidir ki mesela bir bankanın internet şubesinde yanlış bir kod yazan mühendis bilgilerin yanlış yer yazılmasını sağlar ve kişilerin otomatik ödeme talimatının ödenmemesini sağlayıp borçlu görülebilir veya borcunu ödediği halde borçlu görülebilir. Bu en basit bir örnektir. Fabrikada kodların yanlış girilmesi sonucu şirketin çok fazla zarara girmesi, gizli bilgilerin korsanların eline geçmesi mümkün hale gelir. Bu sebeple iyi bir kodlamacı olmak çok önemlidir.

Kodlamanın bir ileriki aşaması yapay zekadır. Yapay zeka günümüzde oldukça popülerleşmeye başlamıştır. Artık akıllı robotlar hayatımıza girmeye başlamıştır. Arabalar, uçaklar, gemiler, trenler, kullandığımız telefonlar daha da akıllanmaktadır.
Bunca ilerlemeyi görüp de çocukların kodlama öğrenmesine imkan tanımamak herhalde en büyük kötülüklerden biri olacaktır onlara.
Önemli olan doğru biçimde ve doğru yerde öğrenilmesidir. Eğitim öğretim bir bireyin ve bir ülkenin gelişebilmesi için en önemli etmendir sonuçta. #elektromaker #çorlukodlama #robotikkodlama #robotikkodlamaeğitimi #kodlamanedenönemlidir #arduino #microbit #raspberrypi #yapayzeka
Comments