top of page

OKUL ÖNCESİ ROBOTİK-KODLAMA EĞİTİMİ NASIL OLMALIDIR?

Güncelleme tarihi: 4 Ağu 2021

Öncelikle robotik-kodlama’nın tanımını yapmamız gerekir. Robotik-Kodlama, robotlar aracılığıyla çocuklara kodlamayı öğreten bir alandır. Bilgisayar programları kodlardan oluşur. Tamamen bir bilgisayar programı yazmak yerine sadece temel konu başlıklarını öğretmek amaçlı olduğu için ismine kodlama denmiştir. Robotik kelimesinin altında tasarım ve elektrik-elektronik yatar. Kodlanabilir robotlar da vardır, kodlanamayan robotlar da vardır. Ama her ikisinde de tasarım ve elektrik-elektronik mutlaka mevcuttur. Robotik ve kodlama ayrı ayrı 3 dalın birleşimi olduğu için robotik ve kodlama kelimeleri bir arada kullanılmaktadır.

Okul öncesi öğrencileri okuma-yazma bilmeyen çocuklardan oluşur. Bu sebeple kodlama eğitimi şekillerle, yön kavramlarıyla, renklerle öğretilir. Bunu yaparken kalemle yönerge takibi yaparak şekiller oluşturma, kodlama robotları ile çocuklara sağ, sol, yukarı, aşağı, sağ üst köşe, sol üst köşe, sağ alt köşe, sol alt köşe kavramları öğretilir.

Okul öncesinde kodlama eğitiminde dikkat edilmesi gerekenler temel kodlama bilgisini oluşturan kavramları çocuğa doğru bir biçimde anlatabilmektir. Temel kodlama bilgisini oluşturan kavramlar:

1. Coding basics(temel kodlama),

2. Sequences(sıralama),

3. Loops(döngü),

4. Oyunlaştırarak kodlama(kids games),

5. Functions(fonksiyonlar),

6. Renkleri kullanarak kodlama oyunları(coloring games),

7. Debugging(hata ayıklama),

8. Arrays(diziler),

9. Coordinates(koordinatlar),

10. Bunların tümleşik kullanımından çeşitli basit projeler geliştirebilme.


Biz Elektromaker olarak kodlama eğitiminde, Dikkat Yayıncılık’a ait kodlama kitaplarını, mTiny robotu, Albert robotu, Edison robotu, tablet ile Scratch Jr, codeSpark, Kids Coding uygulamalarını, bilgisayar ile code.org sitesini kullanmaktayız. Robotik malzeme olarak da Güney Kore ürünü Robotis kitlerini kullanmaktayız.


Robotik-Kodlama eğitiminde esas amaç çocuğun sorgulayabilmesini sağlamaktır. Çocuk sorgulamayı öğrenirse kendi başına oyunlar tasarlayabilir, kendi başına proje yapabilecek aşamaya gelebilir. Bunun yanında teknolojiyi etkili kullanabilmeyi öğrenir. Çocuğun bunları yapabilmesi için öncelikle öğrenirken eğlenebilmesi gerekir. Burada öğretmen faktörünün yanında materyal zenginliği ve materyal kalitesi çok önemlidir.

mTiny Robot

Albert Robot

Edison Robot

Robotis Play 600



3.403 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page