top of page

MAKER MANİFESTOSU


Bu manifesto TechShop şirketinin CEO'su Mark Hatch'in "The Movement Manifesto" adlı kitabından alınmıştır.

MAKER kelimesinin Türkçe karşılığı üretici, imal edendir. Yeni bir şeyler icat edenden ziyade daha önceden icat edilmiş şeyleri kullanarak yeni, farklı, işe yarar şeyler imal edendir.

Mark Hatch, dünyada ilk maker hareketini başlatan kişilerden biridir. https://www.youtube.com/watch?v=gTNKMARrcgE&t=11s youtube linkinden TEDx konuşmasına ulaşabilirsiniz.

Yukarıda paylaştığım maker manifestosunun Türkçesini aşağıda bulabilirsiniz.

YAP- Yapım, insan olmanın ana ilkesidir. Bizler yapmalıyız, yaratıcı olmalıyız ve bütün benliğimizle kendimizi tam ve doğru bir şekilde ifade etmeliyiz. Yapan kişinin yaptığı ürünü tamamen benzersizdir. Tasarladığımız ürün dile getiremediğimiz duygularımızı, fikirlerimizi de somutlaştırır, başka kişiler bizden birşeyler bulur.

PAYLAŞ- Her insan bir bütünün parçalarıdır. Bu sebeple yaptıklarımızı ve bildiklerimizi herkesle paylaşırsak biz de bütünün bir parçası olduğumuzu hissederiz.

VER- Herhalde dünyada en mutluluk verici şey kendi yaptığın bir şeyi başkasına vermek ve o kişinin o şeyi beğenmesidir. O kişi senden bir parça taşır artık. Ve o kişi için o nesne, maddi değeri küçük bile olsa, onun için en kıymetli şeydir.

ÖĞREN- Öğrenmek sadece bilmeyenlere özgü değildir. İşinde ne kadar iyi olsan da, o işte çok iyi usta olsan dahi öğrenmeye devam etmelisin. Ancak böylelikle bütünün bir parçası olabilirsin. Makerların en önemli ilkesi olmalıdır öğrenmek. Ve öğrenmek insan doğduğunda başlar ve ölünceye kadar devam eder.

DONAN- Yapacağın bütün projeler için araç gereçlerinin her zaman elinin altında olması gerekir. Bunlara ulaşmak için zaman kaybetmemelisin. Bu sebeple bu araç gereçlere daha önceden sahip olup, kendine ekipman yaratmalısın.

OYNA- Tasarladığınız projelerle oynayarak eğlenin. Yaparken eğlenirsen şaşıracak, heyecanlanacak ve keşfettiğin şeylerden gurur duyacaksın.

KATIL- Maker Hareketi’ne katıl ve yapmanın keyfini keşfeden insanlarla temas kur. Çevrendeki makerlarla birlikte seminerler, partiler, etkinlikler, maker günleri, panayırlar, fuarlar, dersler ve yemekler düzenle.

DESTEKLE- Maker hareketi dünyada üretmeyi, gelişmeyi, daha iyi ve yararlı bir insan olmayı, insanın özüne döndürmeyi hedefleyen bir harekettir. Bu hareketi herkesin hem maddi, hem manevi, hem politik, hem kurumsal, hem entellektüel yönden desteklemesi gerekir. Daha iyi bir gelecek yaratmak hepimizin hayalidir. Bu hayali gerçekleştirmek için hepimize sorumluluklar düşmektedir.

DEĞİŞTİR- Maker yolculuğunda ilerlerken doğal yollardan gelişen birçok yanlış adımlarla karşılaşacaksın. Yanlışta ısrar etme, değiş, değiştir. Üretim, insan olmanın en birincil hedefi olmalıdır. Bu sayede bir öncekinden daha iyi bir sen olacaksın, gelişeceksin, değişeceksin, dünya değişecek, insanlık değişecek.


73 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page